5 askelta vastuulliseen matkailuun

Moni meistä haluaisi matkailla vastuullisemmin, mutta matkailun ympäristövaikutukset ovat niin monimuotoiset, ettei hyvien valintojen tekeminen ole aina ihan helppoa. Rovaniemen matkailutankkilaiset kokosivat viiden kohdan muistilistan, jolla pääsee hyvin alkuun ja vähän pidemmällekin.

1. Matkustustapa

Pääsisitkö kohteeseen muulla keinolla kuin lentäen? Pohdi hitaiden matkustuskeinojen mahdollisuutta. Juna on matkustusvälineistä ympäristöystävällisin vaihtoehto. Mitä jos tekisit kohteeseen matkustamisesta jo osan elämystäsi? Muistosi matkasta alkavat rakentumaan jo matkaa tehdessä ja maisemia katsellessa. Suosi kohteessasi kävelyä, pyöräilyä ja julkisia liikennevälineitä. Pyöräily onkin yksi hauskimmista keinoista nähdä ja kokea uusi paikka.

Kiinnitä huomiotasi myös matkustusaikaan, kestääkö kohteesi enää enempää matkailijoita? Lähtisitkö matkalle huippusesongin ulkopuolella? Suosiessasi sesongin ulkopuolisia aikoja autat jakamaan niin ympäristö- kuin sosiaalisia vaikutuksia pidemmälle aikavälille. Näin tulot jakautuvat tasaisemmin, nähtävyydet ja luontokohteet eivät väsy rajun kulutuksen alla ja paikallisille jää enemmän tilaa.  

2. Kunnioitus 

Hanki tietoa matkakohteesta etukäteen, jotta tiedät miten toimia uudessa ympäristössä. Pohdi esimerkiksi mitä on sopiva valokuvata ja mitä ei. Paikallisia asioita ja ihmisiä kuvatessasi asetu toisen asemaan: haluaisitko turistin nappaavan sinusta matkamuistoksi valokuvan? Kunnioita vierasta kulttuuria, ja ymmärrä miksi kohteessa toimitaan kuin toimitaan. Muista, että paikalliset asuvat matkakohteessasi, eivätkä ole vain paikan rekvisiittaa. Kunnioittamalla paikallisia myös sinua kunnioitetaan matkailijana. Tutustumalla paikallisiin ja heidän kulttuuriinsa voit saada itsekin enemmän irti matkastasi. 

3. Arvomaailma 

Pakkaa arvosi mukaan matkalle ja tue sellaisia maita, yrityksiä sekä palveluita, joiden kanssa jaat arvosi.  Jos puolustat ihmisoikeuksia, älä valitse matkakohteeksesi maata, jossa esiintyy ihmisoikeusrikkomuksia tai tue yrityksiä, joissa työntekijöiden olosuhteet ovat huonot.  Jos taas ympäristöarvot ovat sinulle tärkeitä, toimi matkalla kuin toimisit kotonasi: jos kierrätät kotona, pohdi voitko kierrättää matkalla. Jos välttelet kertakäyttötuotteita ja muoviastioista, vältäthän niitä myös kohteessa.  Jos eläinoikeusasiat ovat sinulle tärkeitä, vältä yrityksiä ja aktiviteetteja, joissa eläimiä ei kohdella niiden itseisarvon mukaan. 

4. Paikallisuus 

Valinnoillasi varmistat rahojesi päätyvän niille, ketkä tuloja kohteessa kaipaavat. Suosimalla paikallisia yrittäjiä tuet paikallista taloutta ja elinkeinoja, sekä varmistat etteivät rahasi päädy suuryrityksille. Paikallisia palveluita voit suosia esimerkiksi valitsemalla vastuullisen pienyrittäjän matkailupalveluita tai hankkimalla tuliaiseksi paikallisten valmistamia käsitöitä. 

5. Kotimaanmatkailu avartaa

Ulkomaille lähdön sijaan voi arkea paeta lähellä sijaitsevaan kansallispuistoon, kiehtovaan lähikaupunkiin, Lapin jylhiin tunturimaisemiin tai ihan oman kotipaikan nähtävyyksiin ja tapahtumiin. Ruoho ei ole aina vihreämpää aidan toisella puolen, vaan läheltäkin voi löytää asioita, jotka saavat pohtimaan sitä, miksi arkea paetakseen on pitänyt varata lentolipun kauas. Tutustu oman kotikaupunkisi kulttuuri- ja tapahtumatarjontaan tai matkusta ekologisesti junalla lähikaupunkiin tapaamaan kavereitasi tai sukulaisiasi. Pienillä teoilla voit tehdä omasta arjestasi juhlaa, eikä sinun kohta enää tarvitsekaan vain odottaa seuraavaa ulkomaanmatkaa. 

Matkailu voi olla kohteelle ja paikallisille myös positiivinen asia ja lisätä matkailijoiden ympäristötietoisuutta. Vastuulliset valinnat matkakohteessa kehittävät paikallisia palveluita ja parhaimmillaan kannustaa tarjoamaan kestävämpiä tuotteita. Kerro näkemästäsi ja kokemastasi, ja pohdi miten haluat matkastasi kertoa. Vaikka vastuullisten valintojen tekemisestä saattaa koitua lisävaivaa, on se välttämätöntä yhteisen maapallomme ja oikeudenmukaisuuden takia. 

Eleonora Alariesto, matkailututkimuksen opiskelija, Lapin yliopisto

Julia Kerkelä, politiikkatieteiden ja sosiologian opiskelija, Lapin yliopisto

Rovaniemen Tankki

Lähteet:

Reilun matkailun yhdistys – Vastuullisen matkailijan ohjeet (www.reilumatkailu.fi)

Veijola, S., Veijola, S., Kilpijärvi, M., Ilola, H., Lüthje, M., Satokangas, P., . . . Iivari, P. (2013). Matkailututkimuksen lukukirja. Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.

Kuva: http://www.buynothingnew.org/2017/06/sole-treadmill-reviews.html