• Skip to content

tankkisll.fi

Main navigation

  • Etusivu
  • Blogista

admin / syyskuu 15, 2020

Ajatushautomot Suomessa ja maailmalla

Ajatuspajat tai, ajatushautomot, ovat säätiöitä, tutkimuslaitoksia tai organisaatioita, jotka tutkivat ja kehittävät erilaisia ideoita muun muassa taloudellisten, sotilaallisten tai poliittisten kysymysten ratkaisemiseksi. Ajatuspajat herättävät aktiivista keskustelua yhteiskunnallisista huomiota herättävistä ja ajankohtaisista aiheista.

Ajatushautojan työ ei sido olemaan käytettävissä tiettynä kellonaikana tietyssä paikassa. Asiastaan innostuneet ”ajatushautojat ovat työssä kaiken aikaa”, eli ajatukset pyörivät toiminnassa ahkerasti myös vapaa-aikana. Lyhyesti todettuna, ajatuspajojen rooliin kuuluu niiden asioiden tutkiminen, joista politiikassa tehdään tulevia päätöksiä, jolloin itse politiikka käsitteenä pysyy usein taka-alalla.

Amerikkalaisittain suositut think tankit, eli ajatuspajat ovat tulleet kovaa vauhtia Yhdysvalloista Suomeen ja muuhun Eurooppaan. Suomalaisissa ajatushautomoissa saattaa nykyään olla 1–10 henkilöä, kun Yhdysvaltalaisissa ajatushautomoissa voi olla parhaimmillaan työssä jopa satoja henkilöitä. Suomessa myös kehitys- ja tutkimustoimintaa harjoittavat kansalaisjärjestöt käyttävät toisinaan ajatushautomo-nimeä.

Ajatushautomot Suomessa

Suomessa on runsaasti erilaisia ajatuspajoja, jotka saavat taloudellista tukea toimintaansa projektirahoituksena sekä erilaisten säätiöiden, valtion ja elinkeinoelämän kautta tulevaa tukea. Eva, eli Elinkeinoelämän valtuuskunta edustaa suomalaista yritysmaailmaa, Demos Helsinki puolestaan on hankkinut itse itselleen toimivan projektirahoituksen ja Suomen aitoa, kaksikielistä kulttuuria edustava suomalais-ruotsalainen Magma saa taloudellista tukea ruotsin kielellä toimivilta säätiöiltä.

Nykyään Suomessa huomataan ja tunnustetaan ajatuspajojen tärkeä merkitys esimerkiksi politiikassa ja elinkeinoelämän aloilla. Valtio aloitti ajatushautomoiden tukemisen vuonna 2005, jolloin myös monet puolueet innostuivat ajatushautomoiden toiminnasta. Ajatuspajojen toiminnan tarkoituksena on paitsi yleisen kiinnostuksen herättäminen yhteiskunnallisten asioiden suhteen, niin myös erilaisten teosten ja raporttien julkaiseminen sekä keskustelutilaisuuksien sekä seminaarien järjestäminen.

Suomalaisia ajatushautomoita

  • Demos Helsinki
  • Agenda
  • Ajatushautomo Kompassi
  • Suomen Toivo
  • Suomen Perusta
  • Kalevi Sorsa -säätiö
  • SaferGlobe
  • Libera-säätiö
  • Visio
  • Vasemmistofoorumi

Ajatushautomoita maailmalla

Saksa

Vihreä think tank tarkoittaa saksalaista Heinrich-Böll -säätiötä, jossa työskentelee noin 200 asiastaan innostunutta työntekijää.

Britannia

Britanniassa on ollut 1990-luvulta alkaen innokasta ajatushautomoiden ylläpitämää toimintaa. Ajatuspajojen perustajat ja työntekijät/jäsenet voivat olla aivan puolueettomia tai johonkin puolueeseen kuuluvia. Ajatushautomoita ovat esimerkiksi Demos UK, Young Foundation, New Economics Foundation, IPPR ja useat think and do -ajatuspajat.

Yhdysvallat

Tunnetuimpia ajatushautomoita Yhdysvalloissa ovat muun muassa konservatiivisuutta edustavat American Enterprise Institute ja Heritage Foundation, liberaalisuutta edustava Brookings Institution sekä think and do -paja Rocky Mountain Institute.

Filed Under: ilmentymä

Copyright © 2021 · Digital Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in