Tankin blogi

Ruokakauppabattlen startti!

Ruoka kattaa yli viidenneksen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Ilmastopäästöjä syntyy koko matkalta tuotantotehtaista biojäteastiaan. Suurin uhka luonnon monimuotoisuudelle on laajeneva maatalous, erityisesti lihantuotanto. Jokainen voi vaikuttaa ilmastopäästöihin päivittäin omilla valinnoillaan.  Valintojen tekeminen …

Dyykkaus ei ole rikos vaan ekoteko

Dyykkaaminen tarkoittaa roskiin heitettyjen asioiden keräämistä käyttöön. Ruuan lisäksi roskiksesta voi ottaa käyttöön esimerkiksi tavaroita, huonekaluja tai vaatteita. Näin dyykatun hyödykkeen elinkaari pitenee ja uutena ostamisen tarve vähenee.

Dyykattukin voi olla gourmeeta

Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, josta 20 % on ravitsemuspalvelujen ylijäämää ja hävikkiä. Kekseliäisyydellä hyödynnät kaiken syömäkelpoisen ruoan, niin kotona kuin ammattikeittiössä. 

Toisen biojäte, toisen illallinen?

Ruokaan ja kestävään syömiseen perehtyessämme yhdeksi keskustelun aiheeksi nousi dyykkaus. Suuri osa porukastamme oli dyykannut, tai ainakin piti dyykkausta järkevänä keinona ehkäistä ruokahävikkiä ja vähentää omaa osaansa kulutuksesta. 

Miten sinä käytät vaikutusvaltaasi?

Miten sinä käytät vaikutusvaltaasi ympäristökriisin ratkaisemiseksi? Tässä tilanteessa meiltä kaikilta tarvitaan toimia.  Siispä vaikuttaja! Olipa sinulla instatili, blogi tai vlogi, ota ilmastonmuutos huomioon toimissasi! Voisitko kuvitella vähentäväsi kaukomaihin lentämistä tai …

Vaikuttajien matkailuvalintoja

Katso, mitä matkailuvalintoja nämä vaikuttajat ovat elämässään tehneet. Kiitoksia Aamukahvilla Henriikka Simojoki, Marinella Himari, Sami Tuunanen ja Kati Systä, teette loistavaa työtä! Miten sinä käytät vaikutusvaltaasi omassa elämässäsi? Mitä ilmastovalintoja olisit valmis tekemään? Haastamme vaikuttajien lisäksi …

“Äiti oli niin onnellinen susta. Mut mä halusin sut myös.”

Vuonna 2015 vaatteiden tuotannosta aiheutui enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kansainvälisestä lentoliikenteestä ja rahtikuljetuksesta yhteensä. 1,2 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt vastaavat 11 prosenttia koko maailman vuosittaisista päästöistä ja johtuivat erityisesti vaatetuotannon valtavasta kasvusta …

Vaatteita jätteestä

Välillä uuden vaatteen ostaminen voi olla välttämätöntä. Esimerkiksi loppunkulutetun t-paidan tilalle voi olla vaikea löytää vastaavaa käytettynä, mutta onneksi myös uusissa vaatteissa on ekologisempia vaihtoehtoja pikamuodin sijaan. Uusia vaatteita voidaan …

Kohti kohtuullista joulua

Tänään on Black Friday, mutta myös sen vastavoimaksi syntynyt Älä osta mitään -päivä. Luonnonvarojen kohtuukäytön kannalta on selvää, kumpi on viisaampi vaihtoehto. Yksi teemapäivä ei kuitenkaan takaa kokonaisvaltaisesti kestävää elämäntapaa: …

Kestotyylin jäljillä

Me nuoret olemme pikamuodin suurkuluttajia. Ostamme vaatteita uusimpien trendien mukaan ja heitämme vanhat vaatteet kaapin perukoille tai kierrätykseen ennen aikojaan. Mitä uudempaa meillä on päällä, sen parempi. Ympäristön kannalta tällainen …

Vaatesuhteen hoitaminen on ympäristöteko

Vaatteet ja pukeutuminen ovat ihmiselle jokapäiväisiä välttämättömyyksiä. Niiden kulutusmallin muututtua kiivaaksi ja ympäristöä kuormittavaksi, olisi meidän kaikkien syytä pohtia omaa suhdettamme vaatteisiin. Tämä koskee uusien vaatehankintojen lisäksi myös niitä vaatteita, …

5 askelta vastuulliseen matkailuun

Moni meistä haluaisi matkailla vastuullisemmin, mutta matkailun ympäristövaikutukset ovat niin monimuotoiset, ettei hyvien valintojen tekeminen ole aina ihan helppoa. Rovaniemen matkailutankkilaiset kokosivat viiden kohdan muistilistan, jolla pääsee hyvin alkuun ja …

Statusmatkoja vai kiireettömiä seikkailuja?

Matkailu on yksi nopeimmin kasvavista globaaleista saastuttajista. Sen aiheuttamat päästöt ovat noin 8 % ihmisten aiheuttamista kasvihuonepäästöistä. Päästöt koostuvat itse matkustamisesta, majoituksesta ja kulutuksesta kohteessa. Kaikkiin näihin asioihin voi helposti vaikuttaa …

Ympäristö ja ruoka: Mitä enää saa syödä?

Välillä tuntuu, että kestävien valintojen tekeminen ruokakaupassa on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Miten löytää ympäristöystävällinen tuote, joka sopii kukkarolle ja makunystyröille? Ruuhkaisessa ruokakaupassa stressin ja ahdistuksen iskiessä tulee helposti valittua vanhoja tuttuja, ympäristölle …

Dyykkaus ei ole rikos vaan ekoteko

Ruokahävikki on muodostunut merkittäväksi ongelmaksi länsimaissa. Maailmanlaajuisesti kaikesta tuotetusta ruuasta roskiin heitetään noin yksi kolmasosa. Tällä määrällä ruokittaisiin kaksi miljardia ihmistä. Kello on yhdeksän illalla ja ulkona sataa. Hyvä puoli …