Sita Salminen: ”Viimeisimmän ilmastoraportin jälkeen olen halunnut tehdä enemmän sekä yksilönä että vaikuttajana”

Tilastokeskuksen mukaan 16-24-vuotiaista nuorista 85 % seuraa jotain yhteisöpalvelua päivittäin tai lähes päivittäin. Yhteisöpalveluissa, eli somessa, me seuraamme influencereita eli some-vaikuttajia, kuten niitä tässä tekstissä kutsutaan. Mitä ne vaikuttajat siellä somessa sitten tekevät?

Kaiken muun ohella he reissaavat. Mini-getaway Keski-Eurooppaan, ihana nollausloma Aasiaan, shoppailemaan Pohjois-Amerikkaan, surffaamaan Australiaan. Meidät on tehokkaasti saatu uskomaan, että ulkomailla on oltava koko ajan, tai ainakin siltä pitää näyttää. Minkä ihmeen takia? Ja miten tästä pääsisi pois?

Kerro meille, Sita Salminen, vloggaaja, bloggaaja ja some-vaikuttaja sanan varsinaisessa merkityksessä! Miten muuttaisimme vaikuttajamaailman asenteita pallolle positiivisemmiksi?

”Tarvitaan enemmän keskustelua ja positiivista ilmapiiriä. Ilmastokysymyksistä ei pitäisi tulla liian ahdistavaa asiaa, vaan siitä pitäisi puhua kannustavalla sävyllä”, Sita sanoo puhelinhaastattelussamme, istuessaan ympäristöystävällisen junan kyydissä. Hän on tänä syksynä julkaistun IPCC:n raportin jälkeen lähtenyt ajattelemaan elämäntapansa ja antamansa esimerkin vaikutusta yhteiseen ilmastoomme.

Nyt haluaisin alkaa vielä enemmän kulkea junalla, koska se on oikeasti mukava tapa matkustaa. Olen miettinyt PR-reissujen vähentämistä ilmaston kannalta ja myös vaikuttamisen kannalta: mie haluaisin tehdä enemmän sekä yksilönä että vaikuttajana ilmastoystävällisiä valintoja.”

Sita ei allekirjoitakaan ajatusta siitä, ettei some-vaikuttajilla olisi valtaa ja vastuuta vaikuttaa siihen, millaisia valintoja seuraajat heidän sisältönsä perusteella tekevät.

”Mie ajattelen, että se [vaikuttaja esimerkkinä] on tietynlainen taakka, mutta samalla myös mahtava mahdollisuus. Näen sen enemmän positiivisena asiana, että minulla on mahdollisuus näyttää esimerkkiä ja puhua ihmisille tärkeistä asioista. Toki se on välillä semmonen asia, joka saattaa vaikka stressata. Mutta se on vain hyvä asia jos stressaa, koska nämä ovat tärkeitä asioita, joita kuuluukin miettiä.”

Sita on tuonut ajatuksiaan myös omaan elämäänsä ja sitä kautta tuottamaansa sisältöön – hän antaa jopa konkreettisen esimerkin siitä, miten pienillä teoilla voi saada aikaan muutosta: ”Olin suunnitellut, että lähtisin talvilomalle jonnekin lämpimään. Olen tuon raportin jälkeen miettinyt, että olisi hienoa vaikuttajana ottaa sellainen statement, että jäisikin Suomeen ja sanoisi, että vietän nyt talviloman Suomessa.”

”En ole todellakaan ollut mikään täydellinen esimerkki, olen tänäkin vuonna lentänyt paljon. Mutta varsinkin tänä syksynä tullut sellainen valaistuminen, että vitsi, nyt alkaa asiat olla huonosti. Nyt pitääkin alkaa yhdessä tsemppaamaan ilmastoasioissa!”

Teksti: Matleena Moisio / Helsingin Tankki

Kuvat: Jussi Ratilainen