Tankin teema 3: Ruoka

Ruoantuotanto on maailmanlaajuisen luonnonsuojelun suurin yksittäinen haaste. Siitä johtuu jopa 26 % ilmastopäästöistä. Syömme liikaa lihaa ja muuta eläinten tuottamaa ravintoa: maatalouden käytössä olevasta maa-alasta 80 % on eläintuotannon käytössä. Lihansyöntiä vähentämällä maatalousmaata vapautuu muuhun käyttöön ja ruoka riittäisi tasapuolisemmin maapallon kasvavalle väestölle.

Luonnon ja terveytemme lisäksi meidän tulisi syödä lisää kasviksia,marjoja ja hedelmiä. Tapojen muuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Miten kasvisruoasta saataisiin uusi normaali? Tätä Tankissa pohditaan yhdessä ruoka-teemaryhmän mentorin, WWF:n suojeluasiantuntija Annukka Valkeapään kanssa:

”Viime vuosina on tapahtunut paljon edistystä ja esimerkiksi isojen ruokaketjujen tarjonnasta löytyy ilahduttavan paljon kasvisperäisiä vaihtoehtoja. Tätä kehitystä on vahvistettava, jotta tarvittava muutos saadaan aikaan. Tankissa etsimme nuorten kanssa keinoja lisätä kasvisherkkujen tarjontaa. Pohdimme myös sitä, miten kasvissyöntiin kannattaa kannustaa – syyllistämättä, mutta vahvasti, määrätietoisesti ja ratkaisukeskeisesti.”