Vaatesuhteen hoitaminen on ympäristöteko

Vaatteet ja pukeutuminen ovat ihmiselle jokapäiväisiä välttämättömyyksiä. Niiden kulutusmallin muututtua kiivaaksi ja ympäristöä kuormittavaksi, olisi meidän kaikkien syytä pohtia omaa suhdettamme vaatteisiin. Tämä koskee uusien vaatehankintojen lisäksi myös niitä vaatteita, jotka jo omistamme.

Tankin vaatekampanja käsittelee aihetta vaatesuhteen näkökulmasta ja haastaa ihmisiä kestävämpään kulutuskäyttäytymiseen ja suhtautumiseen vaatteita kohtaan. Avaamme vaatesuhdetta humoristisesti rakkaita vaatteita käsittelevillä kertomuksilla, joiden pyrkimyksenä on herättää katsojissa ajatuksia ja uutta tiedostavampaa tapaa katsoa omia vaatteitaan.

Pikamuoti ja vaatteiden nopea kulutustahti on sumentanut käsityksemme siitä, mitä oikeasti tarvitsemme. Nykyään on helppo sekoittaa halu tarpeeseen pikamuodin mahdollistaessa uuden hankkimisen helposti ja nopeasti. Tässä nopeassa tahdissa tunnesiteen muodostaminen on vaikeaa ellei jopa olematonta. 

Vaatteet ovat meille välttämättömyys sekä sään että sosiaalisen ympäristön takia. Vaatteet ovat kehomme jatke ja yllämme lähes jokaisessa elämäntilanteessa. Ne myös heijastavat sisäistä minäämme maailmalle ja samalla suojaavat meitä siltä. 

Kun vaatteisiinsa suhtautuu enemmän itsensä jatkeena ja omana suojakuorena, ne tuntuvat tärkeämmiltä – ainakin minulle. Hankin lähes kaikki vaatteeni käytettynä tai teen niitä itse, jonka takia monet niistä ovat minulle rakkaita. Tästä syystä pidän niistä myös huolta ja luotan siihen, että ne kulkevat mukanani pitkään. 

Uutta ostaessa on tärkeä muistaa, onko uudelle oikeasti tarvetta, vai tehdäänkö ostopäätös enemmän terapiamuotona tuomaan helpotusta vaikeaan elämäntilanteeseen tai tylsyyteen. Omaa epävarmuutta on helppo kätkeä uusien ostosten taakse, vaikka rakkaissa vaatteissa, joihin suhde on jo muodostunut, olo on usein itsevarmempi.

Se, miten käytämme vaatteitamme on meille jokaiselle yksilöllistä. Käytämmekö lempivaatteitamme mahdollisimman usein vai säästämmekö niitä siinä pelossa, että niille tapahtuu jotain? Vaatteiden iän pitkittäminen asian mukaisella huoltamisella on taito, jota kaikkien on kannattavaa opetella, sillä näin vaatteet säilyvät siisteinä ja käyttökelpoisina pitkään. Tämä säästää sekä ympäristöä että aikaa: kaupoissa kiertely ja korvaavien vaatteiden etsiminen on usein työlästä eikä edellisen veroista tuotetta välttämättä löydy. 

Vaatehuoltoa voisikin verrata käsitöihin. Siitä saa samoja onnistumisen tunteita: näkee heti työn tulokset ja vaatteet näyttävät freesimmiltä. Toki jos tämä ei ole sinun juttusi, kannattaa viedä vaatteet ammattilaisen osaaviin käsiin ja ajatella sitä eräänlaisena vaatteiden lepopäivänä tai kylpylälomana.

Evi Rinkinen, vaatemuotoilija

Helsingin Tankki

Lähteet:

Evi Rinkinen: Emotionaalinen turvavaate (2018)

Ellen MacArthur Foundation: A new Textiles Economy: Re-designing fashion’s future (2017)