Vaatteita jätteestä

Välillä uuden vaatteen ostaminen voi olla välttämätöntä. Esimerkiksi loppunkulutetun t-paidan tilalle voi olla vaikea löytää vastaavaa käytettynä, mutta onneksi myös uusissa vaatteissa on ekologisempia vaihtoehtoja pikamuodin sijaan. Uusia vaatteita voidaan valmistaa esimerkiksi kierrätetystä materiaalista, jolloin niiden ympäristökuormitus pienenee huomattavasti. 

Tankin vaatetiimi tapasi Hannes Bengsin, joka on yksi Coston ja Pure Wasten yrittäjistä. Molempien yritysten takaa löytyy samoja ihmisiä, ja ennen kaikkea samat arvot. Yritysten toiminnan kulmakivet ovat laadukkuus ekologisuus ja tyylikkyys. Nämä konkretisoituvat tuotteissa, joiden valmistamiseen hyödynnetään tekstiilien leikkuujätettä uuden materiaalin sijaan. Costo ja Pure Waste voidaankin nähdä hienoina esimerkkeinä osana suurempaa kehitystä, jossa yritykset etsivät aidosti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kestävään elämään pelkän viherpesun sijaan. 

Hannes kertoo, että 2006 toimintansa aloittanut Costo käynnisti kierrätysmateriaalin hyödyntämisen ja toteutti samalla yrittäjien unelmat kestävästä muodista. Yrityksen tunnetuimmat tuotteet ovat varmasti yksinkertaisen tyylikkäät pipo sekä hattu, jotka vastustavat kertakäyttöisyyttä myös ajattomalla muotoilullaan. Tuotteet valmistetaan huonekalukankaista syntyvästä tekstiilijätteestä, jolloin ne ovat sekä kierrätettyjä että erittäin laadukkaita. Värit vaihtelevat saatavien materiaalien mukaan, ja myös valmistuserät ovat pieniä ja näin persoonallisia. Coston tuotteet ovatkin täydellinen osoitus siitä, että kierrätysmuodin ei tarvitse olla tylsää tai nuhjuista. 

Pure Wasten tarina puolestaan syntyi Hanneksen mukaan toiveesta löytää 100 % kierrätettyjä kankaita. Kun valmiita kankaita ei löytynyt, 2013 perustettu yritys alkoi valmistaa niitä itse puuvillaisten vaatteiden leikkuujätteestä. Leikkuujäte revitään uudelleen kuiduiksi, ja siihen lisätään keston takia myös kierrätyteistä muovipulloista valmistettua polyesteria. Lopputuloksena syntyy kestävää kangasta, joka koostuu materiaaleista, jotka olisivat muuten päätyneet roskiin. Tuotanto tapahtuu Intiassa tehtaalla, jonka omistaja on myös yrityksen osakas. Ekologisuuden lisäksi Hannes korostaakin myös eettistä toimintaa, joka kunnioittaa työntekijöiden ihmisoikeuksia ja työpanosta. Koko tuotantoketju on tiedossa ja sen läpinäkyvyyttä valvotaan. Coston tuotteiden lailla Pure Wasten vaatteet ovat ajattomia ja yksinkertaisia, ja valikoima perustuukin pysyviin tuotteisiin vaihtuvien mallistojen sijaan. Omien tuotteidensa lisäksi Pure Waste myös valmistaa tilaustuotteita, joita onkin tehty esimerkiksi BilleBeinolle ja Flow-festivaaleille. 

Hannes korostaa, että vaikka molemmat yritykset valmistavat uusia tuotteita ne ovat vaihtoehto kertakäyttöiselle muodille. Pelkkä kierrätysmateriaalien hyödyntäminen ei Hanneksen mukaan kuitenkaan tee toiminnasta ekologista, vaan laadukas tuote joka kestää aikaa takaa kokonaisvaltaisesti ympäristöystävällisemmän toiminnan. Oikein huollettuna tuotteet onkin tarkoitettu kestämään käytössä pitkään, ja yritys myös tukee tätä hoito-ohjeilla, jotka ostaja saa mukaansa. Costo ja Pure Waste kannustavat ihmisiä harkittuun uuden ostamiseen ja vastustavat esimerkiksi alennusmyyntejä. 

Kestävämmän elämäntavan edistämisen lisäksi Tankki ja Hannes jakavat myös yhteisen arvomaailman siinä, että syyttely tai tuomitseminen ei edistä luonnon tai ihmisten hyvinvointia. Hannes painottaakin yritysten, valtioiden ja muiden suurempien toimijoiden vastuuta yksilöiden syyllistämisen sijaan. Näin ollen Hannes kokee yritysten ja organisaatioiden yhteistyön erittäin positiivisena ilmiönä negatiivisen kilpailuasetelman sijaan, sillä vuorovaikutus voi auttaa löytämään kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Hannes toivoo myös Suomelta valtiona laajempaa vastuuta ympäristön tilasta, sillä länsimaiset kulutusyhteiskunnat tuottavat merkittävän osan päästöistä ja kaipaavat kulutuskulttuurin muutosta kipeämmin, jotta koko maapallo voisi paremmin. 

Hannes ja muut yrityksissä työskentelevät ihmiset vievät osaltaan muotiteollisuutta toivottuun, kestävämpään suuntaan. Kuten Tankkilaiset myös nämä ihmiset luottavat positiiviseen tekemiseen, joka vie eteenpäin tilanteen surkeuden päivittelyä tai syyttävien sormien heristelyä tehokkaammin. Hannes uskoo myös nuoriin, ja toivookin heidän hyödyntävän mahdollisuuksiaan uudistaa sietämättömiä vanhoja ajatus- ja kulutustapoja. Tankkilaiset ovat todellakin tarttuneet tähän haasteeseen!